duminică, 23 martie 2008

Chaper 27


Chapter 27 este un film independent care vorbeste despre uciderea lui John Lennon de catre Mark David Chapman. Filmul a fost scris si regizat de catre J.P. Schaefer, care cu aceasta ocazie si-a facut si debutul regizoral. Filmul Chapter 27 a avut premiera la Fesivalul de Film Sundance, in ianuarie 2007 si la Festivalul de Film de la Berlin in februarie. Desi criticat de majoritatea criticilor, care au descris filmul ca fiind un proiect vanitos si lipsit de profunzime, Chapter 27 a primit totusi si cronici pozitive in Salon, The Hollywood Reporter si Entertainment Weekly.

Actiunea din Chapter 27 se desfasoara in cele trei zile premergatoare asasinarii lui John Lennon si intentioneaza sa exploreze profund psihicul lui Chapman, fara sa puna mare accent pe crima. Titlul Chapter 27 sugereaza o continuare a romanului scris de J.D. Salinger, numit The Catcher in the Rye, care se termina la capitolul 26. Chapman a incercat sa-si modeleze viata dupa cea a lui Holden Caulfield, personajul principal din carte si avea o copie cu el atunci cand l-a ucis pe Lennon.

Conform revistei britanice de muzica, Mojo, precum si ziarului spaniol Proceso, titlul a fost inspirat de asemenea si din capitolul 27 din cartea lui Robert Rosen, numita Nowhere Man: The Final Days of John Lennon. Cartea lui Rosen exploreaza semnificatia numerologica a lui 27, un triplu de 9, un numar de mare importanta pentru John Lennon. Lennon a fost obsedat de numerologie, fiind nascut pe 9 octombrie 1940, iar fiul sau, Sean Lennon pe 9 octombrie 1975. Lennon a scris melodii precum Revolution 9, Number 9 Dream sau One After 909. Desi Lennon a fost ucis in New York in jurul orei 11 seara, pe 8 decembrie 1980, in Anglia era deja 9 decembrie. Era scopul lui Chapman, conform spuselor lui Rosen, sa scrie Chapter 27 "in Lennon’s blood".

Insusi complotul filmului a fost inspirat din biografia lui Chapman, numita Let Me Take You Down, scrisa de Jack Jones.

Chapter 27 va avea premiera pe marile ecrane pe data de 21 martie 2008.

Niciun comentariu: