vineri, 28 martie 2008

Cocosul decapitat


Potrivit unei legende sasesti, un cocos decapitat este semn de ghinion. Cine gaseste insa capul cocosului, are noroc. Povestea aceasta si-a gasit implinirea artistica prin Radu Gabrea. Regizorul este cel care, inspirat de romanul omonim al pastorului sas Eginald Schlattner, a recreat, in imagini, biografia ultimilor sasi din tinutul Fagarasului.


In anii celui de-al doilea razboi mondial (1941-1944), tihna orasului Fagaras, din inima Ardealului, se destrama, prieteniile se rup, dusmaniile rabufnesc. Felix Goldschmidt este un baiat de intelectuali burghezi, cinstit si cultivat, generos si idealist, framantat de dilemele si prefacerile specifice pubertatii. Iar in cealalta tabara - Hans Adolf Bediner, "proletarul" filmului, fiul cosarului din oras, un tanar cu puternice complexe sociale, patruns de ideologia nazista, pentru care este gata sa-si sacrifice fara scrupule prietenii.


Actiunea incepe in orasul Fagaras, in ziua de 23 august 1944.

Tanarul Felix (David Zimmerchied) trebuie sa organizeze serbarea de incheierea anului scolar. Iar acesta este un bun prilej sa-si aminteasca anii de razboi, cu tradarile si toate lasitatile perioadei.


Din nefericire, petrecerea este intrerupta de alarmele unui raid aerian.

Pericolul este mereu prezent, de toata lumea perceput, cu simbolul cocosului decapitat care puncteaza aproape ritmic povestea, ca un semnal de alarma.

Niciun comentariu: