duminică, 23 martie 2008

Sputnik Mania


Sputnik Mania lui David Hoffman, film inspirat din cartea lui Paul Dickenson, numita: Sputnik: The Shock of the Century, examineaza cum Uniunea Sovietica lanseaza cu succes satelitul Sputnik (in octombrie 1957), initiind astfel cursa spatiala.

In conditiile existentei Razboiului Rece, Sputnik aproape ca provoaca declansarea celui de-al treilea razboi mondial, daca nu ar fi existat o intelegere privata intre doi fosti generali.

Istoricii spun ca au fost trei mari socuri ce au pus America in genunchi: evenimentele de la Pearl Harbor, 9/11 si lansarea Sputnikului. Dupa ce Uniunea Sovietica a lansat Sputnik, primul satelit artificial din lume, SUA si URSS s-au aflat intr-un conflict al rachetelor cu raza lunga de actiune si o cursa spatiala.

Emotia coplesitoare initiala a americanilor s-a transformat curand in panica, frica si neliniste, din cauza politicienilor la putere si a media, ce au condus publicul catre o frenezie in masa. Perceput ca si dovada a unui atac iminent din partea Uniunii Sovietice, Sputnik nu numai ca a creat o frica profunda printre cetatenii americani, dar a si dus catre o era a educatiei remarcabile, a dezvoltarilor sociale si stiintifice, cu implicatii adanci in ceea ce priveste politica si securitatea nartionala a Statelor Unite si a unor paralele fascinante cu ceea ce se intampla in prezent.

Sputnik Mania va avea premiera in Statele Unite, la New York, pe data de 14 martie 2008.



Niciun comentariu: